Stephen Rees's blog

Thoughts about the relationships between transport and the urban area it serves

Chicago: Frank Lloyd Wright 2

with one comment

fullsizeoutput_2833

So long, Frank Lloyd Wright
I can’t believe your song is gone so soon
I barely learned the tune
So soon, so soon

I’ll remember Frank Lloyd Wright
All of the nights we’d harmonize ’till dawn
I never laughed so long
So long, so long

Architects may come and architects may go
And never change your point of view
When I run dry
I stop awhile and think of you

Paul Simon’s lyrics

In order to get a picture of the house and studio I would have had to cross the road and find a way to frame a shot, which would be dominated by a giant ginko tree he planted. So this is not my picture but one taken from Google Streetsview

Screen Shot 2018-10-20 at 10.34.52 AM

The rest of the images are of the interior as we took the guided tour – the only way that visitors are allowed to see the house. The guide was brilliant: I strongly recommend you take the tour if you get the chance. (At the time of writing $18 for an adult, $15 for a senior. US dollars of course.)

The house is the first that followed the “open plan” layout that has now become common. Previously houses had many rooms all accessed by hallways. Wright made his home feel more spacious by eliminating or minimising circulation space.

Frank Lloyd Wright House & Studio

The inglenook in the reception room: note the carved inscriptions over the fireplace. He thought that drawing the curtains would create a nice warm, cosy place to sit. Over the years more advanced heating and cooling systems have replaced the role of the fireplace. This one is central to the house rather than in one of the outside walls. The chimney had to be cranked to get around the “window” to the dining room.

Frank Lloyd Wright House & Studio

The style of the dining room chairs seems to me reminiscent of Charles Rennie Mackintosh.

Frank Lloyd Wright House & Studio

Wright deplored the convention of filling a room with furniture: his built-in seats in the window alcoves were one of his many innovations.

Frank Lloyd Wright House & Studio

Skylight: the repeating geometric patterns are formed by natural shapes such as leaves.

Frank Lloyd Wright House & Studio

The window has a characteristic pattern incorporating coloured glass based on the prairie grasses that would have been visible when the house was built, when it was still in open country.

Frank Lloyd Wright House & Studio

Wright also designed the light fittings

Frank Lloyd Wright House & Studio

In order to reduce the intrusion into the large loft room, the grand piano is suspended over the staircase by a hook. Only the keyboard is visible in the room itself. He also bought a pianola-roll player, to play it for him.

You will note how small the stairway is: that is also reflected in hall which leads into the large upper room. “Compression and release” is a favourite theme of Wright’s layouts.

The next post will be of the studio.

Written by Stephen Rees

October 20, 2018 at 11:12 am

Posted in architecture

One Response

Subscribe to comments with RSS.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: